Alt du trenger å vite om Ansjos - oppskrifter og tips
00 min
12. apr. 2023
3. nov. 2023
type
status
date
slug
summary
tags
category
icon
password
notion image
Ansjos, også kjent som ansjovis, er en liten saltvannsfisk som er rik på smak og ernæring. Den er kjent for sin intense smak og brukes ofte i matlaging over hele verden. I denne artikkelen vil vi se nærmere på ansjos og lære mer om dens opprinnelse, ernæringsverdi, helsefordeler og kulinariske bruksområder.

Innhold

 1. Hva er ansjos?
 1. Opprinnelse og historie av ansjos
 1. Ansjos ernæringsprofil
 1. Helsefordeler av ansjos
 1. Bruksområder for ansjos i matlaging
 1. Oppskrifter med ansjos
 1. Hvordan velge og lagre ansjos
 1. Forsiktighetsregler for å spise ansjos
 1. Konklusjon
 1. FAQs

1. Hva er ansjos?

Ansjos er en liten, saltvannsfisk som tilhører sardinfamilien. Den er vanligvis ca. 10-15 cm lang og har en sølvaktig farge med blågrønne ryggfinner. Ansjos kan bli funnet i både Atlanterhavet og Middelhavet og er spesielt vanlig langs kysten av Sør-Europa og Nord-Afrika.

2. Opprinnelse og historie av ansjos

Ansjos har blitt brukt som mat i tusenvis av år og har en lang historie som en populær ingrediens i middelhavskjøkkenet. Det antas at fenisiske sjøfolk var blant de første som begynte å salttørke ansjos, og romerne brukte dem også mye i matlagingen. Senere spredte ansjos seg til andre deler av Europa og ble en populær ingrediens i mange retter.

3. Ansjos ernæringsprofil

Ansjos er en utmerket kilde til protein, omega-3-fettsyrer og vitamin B12. En servering på 100 gram ansjos gir omtrent 131 kalorier, 28 gram protein og 5 gram fett, inkludert 1,5 gram omega-3-fettsyrer. Ansjos er også rik på mineraler som kalsium, jern og magnesium.

4. Helsefordeler av ansjos

Ansjos er en sunn matvare med mange helsefordeler. Omega-3-fettsyrene i ansjos kan bidra til å senke blodtrykket, redusere risikoen for hjertesykdom og forbedre hjernens helse. Ansjos er også en god kilde til vitamin B12, som er viktig for å opprettholde sunne røde blodlegemer og nervefunksjon.
notion image

5. Bruksområder for ansjos i matlaging

Ansjos er kjent for sin intense, saltaktige smak og brukes ofte som smakstilsetning i mange retter. Ansjos kan brukes hele eller hakket og blandes i sauser, dressinger og marinader. Den kan også legges på pizza, smørbrød og salater for å gi en ekstra smakfull dimensjon.
Noen av de mest populære rettene som bruker ansjos inkluderer Caesar salat, puttanesca saus og pasta med ansjos og kapers. Ansjos kan også brukes som ingrediens i fish and chips og i mange fiskegryter og suppeoppskrifter.

6. Oppskrifter med ansjos

Her er to oppskrifter som bruker ansjos som ingrediens:

Caesar salat med ansjosdressing

Ingredienser:

 • 1 hode roman salat
 • 1 kopp krutonger
 • 1/2 kopp revet parmesanost
 • 2 fedd hvitløk
 • 3 ansjosfileter
 • 1/4 kopp sitronsaft
 • 1/4 kopp olivenolje
 • 1/4 ts dijonsennep
 • Salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte:

 1. Rens og tørk salaten, og riv i mindre biter.
 1. For å lage dressingen, mos hvitløk og ansjosfileter sammen i en bolle til det er jevnt.
 1. Tilsett sitronsaft, olivenolje, dijonsennep og salt og pepper etter smak. Rør sammen til det er godt blandet.
 1. Hell dressingen over salaten og bland godt.
 1. Topp med krutonger og revet parmesanost.

Spaghetti med ansjos, oliven og tomater

Ingredienser:

 • 1 pakke spaghetti
 • 1/2 kopp olivenolje
 • 3 fedd hvitløk, hakket
 • 6 ansjosfileter, hakket
 • 1/2 kopp sorte oliven, hakket
 • 1 kopp cherrytomater, delt i to
 • 1/4 kopp hakket fersk persille
 • Salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte:

 1. Kok spaghetti etter instruksjonene på pakken.
 1. Mens pastaen koker, varm olivenolje i en stor panne over middels varme.
 1. Tilsett hvitløk og ansjos og stek i 1-2 minutter.
 1. Tilsett oliven og cherrytomater og stek i ytterligere 2-3 minutter.
 1. Tilsett hakket persille og salt og pepper etter smak.
 1. Sil av pastaen og tilsett den i pannen sammen med sausen. Bland godt og server.

7. Hvordan velge og lagre ansjos

Når du velger ansjos, er det viktig å velge ferske, hele filéter hvis mulig. Hvis du kjøper ansjos på boks, bør du se etter de som er pakket i olivenolje eller vann.
Ansjos kan lagres i kjøleskapet i opptil
to måneder hvis de er pakket i olivenolje eller vann. Hvis du har åpnet en boks med ansjos, kan den oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke.

8. Konklusjon

Ansjos er en næringsrik og smakfull fisk som kan brukes på mange forskjellige måter i matlagingen. Den har en lang historie som en populær matvare og har vært verdsatt i mange kulturer i århundrer. Med sin høye konsentrasjon av omega-3 fettsyrer og andre essensielle næringsstoffer, kan ansjos være et sunt og velsmakende tillegg til kostholdet ditt.

9. Vanlige spørsmål om ansjos

 1. Er ansjos bra for helsen?
Ja, ansjos er en kilde til flere viktige næringsstoffer, inkludert omega-3 fettsyrer, proteiner og vitamin D. Disse næringsstoffene kan gi en rekke helsefordeler, inkludert bedre hjertehelse og redusert risiko for kroniske sykdommer.
 1. Hva smaker ansjos?
Ansjos har en intens, saltaktig smak som er karakteristisk for fisken. Den kan brukes som smakstilsetning i mange retter for å gi en ekstra smakfull dimensjon.
 1. Hvilke typer mat kan jeg lage med ansjos?
Ansjos kan brukes i mange forskjellige retter, inkludert Caesar salat, puttanesca saus, pasta med ansjos og kapers, fish and chips og mange fiskegryter og suppeoppskrifter.
 1. Hvordan lagrer jeg ansjos?
Ansjos kan lagres i kjøleskapet i opptil to måneder hvis de er pakket i olivenolje eller vann. Hvis du har åpnet en boks med ansjos, kan den oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke.
 1. Hvor kan jeg kjøpe ansjos?
Ansjos kan kjøpes på de fleste dagligvarebutikker og fiskebutikker, både på fersk og på boks. Se etter de som er pakket i olivenolje eller vann for best kvalitet.
 

Comments