Alt du trenger å vite om laks

date
Apr 8, 2023
slug
alt-du-trenger-a-vite-om-laks
status
Published
tags
typer fisk
Fisk
summary
Lær om de forskjellige typene laks, inkludert atlantisk, coho- og sockeye laks. Oppdag hvor de lever, hva de spiser og hvordan de blir fanget.
type
Post
 
notion image
 
Laks er en populær fisk som er kjent for sin smakfulle, sunne og næringsrike profil. Laks er en av de mest spiste fisken i verden og er en viktig del av mange menneskers kosthold. Men hva er laks egentlig, hvor kommer den fra, og hvordan kan man tilberede den på best mulig måte? I denne artikkelen vil vi svare på alle disse spørsmålene og mer.
 
Video preview

Hva er laks?

Laks er en saltvannsfisk som tilhører familien Salmonidae. Den finnes naturlig i elver og innsjøer på den nordlige halvkule, men den kan også oppdrettes i dammer og sjøanlegg. Laks har en slank og strømlinjeformet kropp, med en blågrønn rygg og hvit underside. Den kan vokse opp til 1,5 meter og veie opp til 40 kilo.
notion image

Hvor kommer laksen fra?

Laks er en migrerende fisk som gyter i ferskvann og vokser opp i saltvann. Den lever i Atlanterhavet og Stillehavet, og kan bli funnet i mange land, inkludert Norge, Skottland, Canada, USA, Chile og Australia. Laks er en viktig del av økonomien i mange av disse landene, og det finnes store oppdrettsanlegg som produserer millioner av tonn laks hvert år.

Hva er forskjellen mellom oppdrettslaks og villaks?

Oppdrettslaks og villaks er to forskjellige typer laks med forskjellig opprinnelse og næringsinnhold. Villaks lever naturlig i elver og innsjøer og spiser en variert diett bestående av plankton, småfisk og krepsdyr. Oppdrettslaks, derimot, vokser opp i sjøanlegg der de får mat som er spesielt utviklet for å gi dem raskest mulig vekst. Oppdrettslaks har derfor høyere fettinnhold og mindre næringsstoffer enn villaks.
notion image

Hva er næringsinnholdet i laks?

Laks er en av de sunneste fiskene man kan spise, med høyt innhold av proteiner, omega-3-fettsyrer og vitaminer. Proteiner er viktig for å bygge og reparere kroppens vev, mens omega-3-fettsyrer hjelper til med å senke blodtrykket, redusere betennelser og forebygge hjerte- og karsykdommer. Laks er også en god kilde til vitamin D, som er viktig for å styrke beinene og opprettholde en sunn immunitet.

Hvordan tilbereder man laks?

Det finnes mange forskjellige måter å tilberede laks på, inkludert grilling, steking, baking og røking. Her er noen enkle tips for å tilberede laks på best mulig måte:
 • Velg fersk laks med fast og blankt kjøtt.
 • Krydre laksen med salt, pepper og eventuelt andre krydder.
 • Krydder etter smak, som for eksempel dill, sitron eller hvitløk.
 • Stek eller grill laksen i noen minutter på hver side til den er gyllenbrun og gjennomstekt, men fortsatt saftig.
 • Server laksen med en enkel salat, grønnsaker eller ris for en sunn og smakfull middag.

Hva er de vanligste oppskriftene med laks?

Det finnes mange forskjellige oppskrifter med laks som passer til ulike smaker og preferanser. Her er noen av de vanligste oppskriftene med laks:
 1. Stekt laks med grønnsaker og ris.
 1. Grillet laks med en enkel salat og dressing.
 1. Laks i form med poteter og grønnsaker.
 1. Røkt laks med rømme og flatbrød.
 1. Laks i wok med nudler og grønnsaker.
 
notion image

Hva er de beste tilbehørene til laks?

Laks passer godt sammen med mange forskjellige tilbehør, som for eksempel salat, ris, poteter, pasta eller grønnsaker. Her er noen av de beste tilbehørene til laks:
 • En enkel salat med agurk, tomat og avokado.
 • Kokte poteter med persille og smør.
 • Ris med grønnsaker som er stekt eller dampet.
 • Pasta med pesto og cherrytomater.
 • Stekte grønnsaker som paprika, løk og squash.

Hva bør man være oppmerksom på når man kjøper laks?

Når man kjøper laks, bør man være oppmerksom på noen viktige ting for å sikre at man kjøper god kvalitet og fersk fisk. Her er noen tips:
 • Sjekk at laksen har fast og blankt kjøtt.
 • Sjekk at laksen ikke har en dårlig lukt eller slimete overflate.
 • Sjekk datomerkingen og kjøp fersk laks hvis mulig.
 • Kjøp laks fra en pålitelig og sertifisert fiskeforhandler.

Hva er fordelene med å spise laks?

Det er mange fordeler med å spise laks regelmessig som en del av et balansert kosthold. Her er noen av fordelene:
 • Laks er en god kilde til proteiner, omega-3-fettsyrer og vitaminer.
 • Laks kan hjelpe til med å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
 • Laks kan hjelpe til med å redusere betennelser og forebygge kroniske sykdommer.
 • Laks kan hjelpe til med å styrke beinene og opprettholde en sunn immunitet.
notion image

Konklusjon

Oppsummert er laks en sunn og allsidig fisk som kan tilberedes på mange forskjellige måter. Uansett om du foretrekker den grillet, stekt eller bakt, er den rik på næringsstoffer og har mange helsefordeler. Ved å følge noen enkle retningslinjer når du kjøper laks, kan du være sikker på å få fersk og høykvalitets fisk til måltidene dine. Så neste gang du planlegger en sunn og smakfull middag, bør du vurdere å inkludere laks på menyen!
 
 1. Er det sunt å spise laks? Ja, laks er en svært sunn fisk som er rik på omega-3 fettsyrer, proteiner og vitamin D.
 1. Hva slags fisk er laks? Laks tilhører laksefamilien og er en anadrom fisk, noe som betyr at den vokser opp i ferskvann og vandrer ut i havet for å vokse seg stor før den igjen vandrer tilbake til ferskvann for å gyte.
 1. Hva kan man spise ved siden av laks? Laks passer godt sammen med grønnsaker som brokkoli, asparges og søtpotet, samt ris og quinoa.
 1. Når på dagen er det best å fiske laks? Laks kan fiskes hele døgnet, men det er vanligvis best å fiske på morgenen og kvelden når vannet er kjøligere.
 1. Hvilken farge liker laksen? Laksen liker best mørke farger som rødt og brunt, da dette ligner på naturlig mat den finner i vannet.
 1. Er det lov å fiske laks i sjøen? Ja, det er lov å fiske laks i sjøen i Norge, men det er noen regler som må følges for å beskytte bestandene.
 1. Hvor lenge står laks i sjøen? Laksen kan være i sjøen i opptil tre år før den vandrer tilbake til ferskvann for å gyte.
 1. Hva slags sluk til laks? Sluken som brukes til å fiske laks varierer avhengig av hvilken type vann det fiskes i og årstiden. Vanlige sluker inkluderer mepps og wobblere.

© Fiskja.com 2022 - 2023