Alt om Abbor og Havabbor: Hva Du Trenger å Vite
00 min
8. apr. 2023
3. nov. 2023
type
status
date
slug
summary
tags
category
icon
password
notion image
Denne artikkelen gir en omfattende oversikt over alt du trenger å vite om abbor og havabbor i Norge, inkludert biologi, habitat, fiskestrategier og matlagingstips. Artikkelen beskriver også hvordan man kan skille mellom de to fiskeartene, deres helsefordeler, hvordan man forbereder dem for matlaging, og fangstbegrensninger i Norge.
Abbor og havabbor er to av de mest populære fiskeartene i Norge. Disse fiskene er kjent for sin gode smak og kamplyst. I denne artikkelen vil vi dekke alt du trenger å vite om abbor og havabbor, inkludert deres biologi, habitat, fiskestrategier, og matlagingstips.

Hva er Abbor?

Abbor er en ferskvannsfisk som er utbredt i hele Norge. Den tilhører familien Percidae, og er beslektet med gjedde og gjørs. Abbor er en av de mest populære fiskeartene i Norge, og fanges ofte fra båt eller land.

Abbor Biologi og Utseende

Abbor kan bli opptil 40 cm lang og veie opp til 2 kg. Den har en karakteristisk grønn eller brun farge med mørke flekker på kroppen. Abbor har en kraftig ryggfinne og to separate ryggfinner, hvorav den første er piggete.

Abbor Habitat

Abbor finnes i nesten alle ferskvann i Norge, inkludert innsjøer, elver, og bekker. Den trives best i klart vann og er ofte å finne i nærheten av vegetasjon og skjul. Abbor lever av småfisk, insekter, og krepsdyr, og kan være svært territorial.

Abbor Fiskestrategier

Abbor kan fiskes med en rekke forskjellige metoder, inkludert spinner, jig, og agn. Spinner og jig kan være svært effektive for å fange abbor i åpne vannområder, mens agn kan være bedre egnet for å fange abbor nær vegetasjon og skjul.

Abbor Matlagingstips

Abbor er en delikatesse og kan tilberedes på en rekke forskjellige måter. Den kan stekes, grilles, eller tilberedes som suppe eller gryte. Abborkjøttet er hvitt og fast, og har en mild og søt smak.
 
notion image

Hva er Havabbor?

Havabbor er en saltvannsfisk som finnes langs kysten av Norge og Nord-Atlanteren. Den tilhører familien Polyprionidae og er beslektet med tannfisk og lysing. Havabbor er en populær sportsfisk, og er kjent for sin store størrelse og kraftfulle kamp.

Havabbor Biologi og Utseende

Havabbor kan bli opptil 1 meter lang og veie over 20 kg. Den har en karakteristisk grønn eller brun farge med mørke flekker på kroppen. Havabbor har en kraftig ryggfinne og en lang, tynn hale.

Havabbor Fiskestrategier

Havabbor kan fiskes på ulike måter, inkludert pilk, wobbler, og dorging. Pilking kan være spesielt effektivt i dype områder og når fisken er mindre aktiv, mens wobbler og dorging kan være mer egnet for å fange havabbor nær overflaten og i mer åpne vannområder.

Havabbor Matlagingstips

Havabbor har en fast, hvit kjøtt som er smaksrik og allsidig i matlaging. Havabbor kan grilles, stekes eller tilberedes som fiskesuppe eller gryte. Havabbor kan også brukes til sushi eller sashimi, og gir en delikat og frisk smak.
 
notion image

Hvordan kan man skille mellom abbor og havabbor?

Abbor og havabbor kan se ganske like ut ved første øyekast, men det er noen forskjeller som kan hjelpe deg å skille dem fra hverandre. Havabbor er vanligvis større enn abbor og har en lengre kropp og hale. Havabbor har også en mindre hode og større øyne enn abbor. Havabbor har også en mørkere farge enn abbor, med karakteristiske striper på kroppen.

Er abbor og havabbor sunne å spise?

Abbor og havabbor er begge sunne og næringsrike fisker som er rike på omega-3-fettsyrer og proteiner. Omega-3-fettsyrer er gunstige for hjertet og hjernen, og kan også bidra til å redusere betennelser i kroppen. Abbor og havabbor er også en kilde til vitamin D og B-vitaminer.

Hvordan kan man forberede abbor og havabbor for matlaging?

Abbor og havabbor bør alltid renses og fileteres før matlaging. Først skal fisken renses for innvoller, hodet og finnene, og deretter skal den fileteres. En skarp kniv og noen grunnleggende teknikker vil hjelpe deg med å filetere fisken riktig. Filetert fisk kan så tilberedes på ulike måter, som å stekes, grilles, eller tilberedes som suppe eller gryte.

Er det noen fangstbegrensninger på abbor og havabbor i Norge?

Ja, det finnes fangstbegrensninger på både abbor og havabbor i Norge. For abbor er minstemål 18 cm, og fangstbegrensningen er 15 fisk per person per dag. Havabbor er også regulert, og minstemål varierer avhengig av fangstområdet. Det er viktig å sjekke lokale reguleringer før man går ut for å fiske.
 
 

Comments