Breiflabb - En Guide til Norges Skjulte Delikatesse

date
Apr 14, 2023
slug
breiflabb-en-guide-til-norges-skjulte-delikatesse
status
Published
tags
Sjømat
summary
Breiflabb, også kjent som atlantisk breiflabb eller havmus, er en sjelden og ettertraktet fisk som er en delikatesse i mange land. I denne artikkelen vil vi dykke ned i historien og bruken av breiflabb i det norske kjøkkenet, samt gi deg noen tips om hvordan du kan tilberede denne fantastiske fisken.
type
Post
notion image
Breiflabb, også kjent som atlantisk breiflabb eller havmus, er en fisk som kan bli funnet i norske farvann. Dette er en sjelden og ettertraktet fisk som er en delikatesse i mange land. I denne artikkelen vil vi dykke ned i historien og bruken av breiflabb i det norske kjøkkenet, samt gi deg noen tips om hvordan du kan tilberede denne fantastiske fisken.

Hva er Breiflabb?

Breiflabb er en type fisk som tilhører flyndrefamilien, og kan bli funnet langs den nordlige delen av Atlanterhavet, inkludert norske farvann. Dette er en sjelden og ettertraktet fisk som er kjent for sin delikate smak og faste kjøttstruktur. Breiflabb har en karakteristisk bred kropp, flate øyne og en stor munn som kan åpnes på en spesiell måte.

Historien bak Breiflabb i Norge

Breiflabb har blitt fisket i norske farvann i århundrer, men det var ikke før på 1990-tallet at den virkelig ble anerkjent som en delikatesse. Før dette ble fisken ofte brukt som fôr til andre fisk, og ble ikke sett på som en verdifull ressurs i seg selv.
Men takket være arbeidet til entusiastiske kokker og fiskere, har breiflabb nå blitt et symbol på norsk matkultur og er anerkjent over hele verden for sin unike smak og kvalitet.

Hvordan tilberede Breiflabb

Breiflabb kan tilberedes på mange forskjellige måter, og det er opp til deg å bestemme hva som passer best for deg og din smak. Her er noen av våre favorittmåter å tilberede breiflabb på:

Stekt Breiflabb

For å steke breiflabb, må du først filetere fisken og fjerne skinn og bein. Deretter kan du steke filetene i en panne med olivenolje, smør eller en blanding av begge. Stek fisken i ca. 3-4 minutter på hver side, eller til den er gyldenbrun og gjennomstekt.

Breiflabb i ovnen

Breiflabb kan også tilberedes i ovnen, enten hel eller som filet. Legg fisken i en ildfast form, tilsett olivenolje, urter og sitronsaft, og bak i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter, eller til fisken er gjennomstekt og faller lett fra hverandre.

Grillet Breiflabb

Breiflabb kan også tilberedes på grillen. Pensle fisken med olivenolje og krydre med salt og pepper. Grill i ca. 4-5 minutter på hver side, eller til fisken er gyldenbrun og gjennomstekt.

Hvor kan jeg kjøpe Breiflabb?

notion image
Breiflabb kan være vanskelig å finne i vanlige matbutikker, men du kan sjekke ut spesialforretninger som selger fersk fisk. Du kan også kjøpe breiflabb direkte fra lokale fiskere eller på fiskemarkeder. Vær oppmerksom på at breiflabb er en sjelden og ettertraktet fisk, og prisen kan variere fra sted til sted.

Hva kan jeg servere med Breiflabb?

Breiflabb er en allsidig fisk som kan serveres med en rekke forskjellige tilbehør. Her er noen forslag til hva du kan servere sammen med breiflabb:
 • Grønnsaker: Grønne bønner, asparges, erter eller rosenkål kan være gode tilbehør til breiflabb.
 • Poteter: Kokte eller stekte poteter kan være en god følgesvenn til breiflabb.
 • Saus: Breiflabb smaker godt med enkelte sauser som sitronsaus eller kaperssaus.
 • Ris eller pasta: Server breiflabb med ris eller pasta for å få en god balanse mellom protein og karbohydrater.

Hva er helsefordelene ved å spise Breiflabb?

Breiflabb er en god kilde til protein, vitaminer og mineraler. Det er også en kilde til omega-3 fettsyrer, som er bra for hjertet og hjernen. Omega-3 fettsyrer kan også hjelpe til med å redusere betennelse i kroppen, som igjen kan redusere risikoen for kroniske sykdommer som diabetes og hjertesykdom.
Breiflabb er også et lavt kalorialternativ til kjøtt, og kan være en del av et sunt og balansert kosthold.

Konklusjon

Breiflabb er en sjelden og ettertraktet fisk som har blitt en delikatesse i Norge og i andre land. Denne allsidige fisken kan tilberedes på mange forskjellige måter, og kan serveres med en rekke forskjellige tilbehør. Breiflabb er også en kilde til protein, vitaminer og mineraler, og kan være en del av et sunt og balansert kosthold.

FAQs

 1. Er Breiflabb en truet art?
 • Breiflabb er klassifisert som en sårbar art, men det er ikke nødvendigvis en truet art. Det er viktig å være bevisst på å fiske breiflabb på en bærekraftig måte for å sikre at bestanden forblir stabil.
 1. Hva er den beste sesongen for å spise Breiflabb?
 • Breiflabb er tilgjengelig året rundt, men den beste sesongen for breiflabb er fra september til april.
 1. Kan jeg fryse Breiflabb?
 • Ja, du kan fryse breiflabb. Det er imidlertid viktig å pakke fisken godt inn for å unngå frysing av luft, som kan føre til at fisken mister smak og kvalitet.
 1. Hvor mange kalorier inneholder Breiflabb?
 • Breiflabb er et magert fisk som inneholder rundt 100 kalorier per 100 gram.
 1. Er Breiflabb egnet for personer som følger et glutenfritt kosthold?
 • Ja, breiflabb er glutenfritt og egnet for personer som følger et glutenfritt kosthold.

© Fiskja.com 2022 - 2023