Kreatin: En Komplett Guide til Bruk, Fordeler og Potensielle Bivirkninger

date
Apr 17, 2023
slug
kreatin-en-komplett-guide-til-bruk-fordeler-og-potensielle-bivirkninger
status
Published
tags
protein
Proteinpulver
Mat
summary
Kreatin er et populært kosttilskudd i fitnessindustrien. Det øker muskelstyrken, treningsytelsen og muskelveksten. I denne artikkelen vil vi utforske alt du trenger å vite om kreatin - fra hva det er, hvordan det fungerer, hvordan det brukes og hva som er de potensielle bivirkningene.
type
Post
notion image
Kreatin er en av de mest populære kosttilskuddene som brukes i fitnessindustrien. Det er kjent for å øke muskelstyrken, øke treningsytelsen og øke muskelvekst. Men hva er egentlig kreatin? Og er det trygt å bruke? I denne artikkelen vil vi utforske alt du trenger å vite om kreatin - fra hva det er, hvordan det fungerer, hvordan det brukes, og hva som er de potensielle bivirkningene.

Hva er kreatin?

Kreatin er et naturlig forekommende stoff som finnes i musklene våre og er involvert i produksjonen av energi. Kroppen vår produserer kreatin fra aminosyrene glysin, metionin og arginin. Den største andelen av kreatin i kroppen finnes i musklene våre, hvor det fungerer som en hurtig tilgjengelig energikilde for muskelcellene.

Hvordan fungerer kreatin?

Kreatin fungerer ved å øke tilgjengeligheten av kreatinfosfat, en energikilde som er involvert i anaerob trening som for eksempel styrketrening og intervalltrening. Ved å øke tilgjengeligheten av kreatinfosfat, kan musklene våre produsere mer energi, og dermed utføre flere repetisjoner eller løfte tyngre vekter. Dette kan føre til økt muskelstyrke og muskelvekst over tid.

Hva er fordelene med å bruke kreatin?

Bruk av kreatin kan ha flere fordeler for idrettsutøvere og treningsentusiaster. Noen av de vanligste fordelene inkluderer:
 • Økt muskelstyrke
 • Økt muskelvekst
 • Økt treningsytelse
 • Redusert muskelnedbrytning
 • Raskere restitusjon mellom treningsøktene
notion image

Hvordan bruker man kreatin?

Kreatin kommer i forskjellige former, men den mest vanlige formen er kreatinmonohydrat, som er et pulver som kan blandes i væske eller mat. Det er vanligvis anbefalt å ta kreatin som en del av en "oppladningsfase" der man tar en høyere dose i løpet av de første 5-7 dagene, etterfulgt av en "vedlikeholdsperiode" der man tar en lavere dose på daglig basis.
notion image
Det er også viktig å huske på at kreatin bør tas i forbindelse med trening for å oppnå de beste resultatene. Det kan være lurt å ta kreatin i kombinasjon med karbohydrater eller protein for å øke opptaket av kreatin i musklene.

Hvor mye kreatin bør du ta?

Doseringen av kreatin kan variere avhengig av individuelle faktorer som kroppsvekt, treningsintensitet og type kreatin som brukes. En vanlig anbefalt dosering for kreatinmonohydrat er 3-5 gram per dag i vedlikeholdsperioden.
Det er imidlertid viktig å ikke overskride den anbefalte dosen, da dette kan øke risikoen for bivirkninger.
notion image

Hva er de potensielle bivirkningene av å bruke kreatin?

Mens kreatin generelt er ansett som trygt og godt tolerert, kan noen individer oppleve bivirkninger. Noen vanlige bivirkninger inkluderer mageproblemer som kvalme, oppkast og diaré. Andre bivirkninger kan inkludere muskelkramper og økt risiko for dehydrering.
Det er også noen bekymringer rundt langvarig bruk av kreatin og dens effekt på nyrefunksjonen. Hvis du har eksisterende nyresykdom eller tar medisiner som påvirker nyrefunksjonen, bør du diskutere bruken av kreatin med legen din før du tar det.

Hvem bør ikke bruke kreatin?

Kreatin er generelt trygt for de fleste, men det er noen grupper som bør unngå å bruke det. Dette inkluderer personer med eksisterende nyresykdom eller en historie med nyrestein, gravide og ammende kvinner, og personer under 18 år.

Hvordan velge riktig type kreatin?

Det er mange forskjellige typer kreatin på markedet, inkludert kreatinmonohydrat, kreatinfosfat, kreatinetyl ester og mer. Det er imidlertid viktig å huske på at det meste av forskningen som støtter bruk av kreatin er basert på bruk av kreatinmonohydrat.
Så hvis du er ute etter den mest pålitelige formen for kreatin, kan kreatinmonohydrat være det beste valget.

Hvor kan man kjøpe kreatin?

Kreatin er tilgjengelig på de fleste helsekostbutikker og treningsbutikker, samt online. Det er viktig å kjøpe fra en pålitelig kilde for å sikre at du får en høy kvalitet og trygg kreatin.

Er kreatin lovlig?

Ja, kreatin er lovlig å bruke i Norge og de fleste andre land. Det er imidlertid viktig å sjekke reglene og forskriftene i ditt eget land eller område før du bruker kreatin.
notion image
notion image

Konklusjon

Kreatin kan være et effektivt tilskudd for de som ønsker å øke styrke og muskelmasse. Mens det generelt anses som trygt og godt tolerert, kan noen individer oppleve bivirkninger som mageproblemer og muskelkramper. Det er også viktig å huske på at kreatin bør tas i forbindelse med trening for å oppnå de beste resultatene.
Hvis du vurderer å prøve kreatin, er det viktig å velge en pålitelig kilde og å følge anbefalt dosering. Som med ethvert tilskudd eller treningstilnærming, er det også viktig å konsultere legen din før du begynner å bruke kreatin.
Video preview

FAQ

 1. Hva er kreatin?
Kreatin er et naturlig forekommende stoff som finnes i musklene og hjelper til med å gi energi til muskelcellene.
 1. Hvordan fungerer kreatin?
Kreatin hjelper musklene å produsere mer ATP, som gir energi til muskelcellene under trening.
 1. Hva er de vanligste bivirkningene av å bruke kreatin?
Noen vanlige bivirkninger inkluderer mageproblemer som kvalme, oppkast og diaré. Andre bivirkninger kan inkludere muskelkramper og økt risiko for dehydrering.
 1. Hvordan velger jeg riktig type kreatin?
Det meste av forskningen som støtter bruk av kreatin er basert på bruk av kreatinmonohydrat. Så hvis du er ute etter den mest pålitelige formen for kreatin, kan kreatinmonohydrat være det beste valget.
 1. Er kreatin lovlig?
Ja, kreatin er lovlig å bruke i Norge og de fleste andre land. Det er imidlertid viktig å sjekke reglene og forskriftene i ditt eget land eller område før du bruker kreatin.
 
 1. Hva er kreatin godt for?
Kreatin kan bidra til å øke styrke og muskelmasse, forbedre utholdenhet under høyintensiv trening og øke restitusjonstiden etter trening.
 1. Hva er negativt med kreatin?
Noen mennesker kan oppleve bivirkninger som mageproblemer og muskelkramper. Det er også viktig å ta kreatin i forbindelse med trening for å oppnå de beste resultatene.
 1. Er der bivirkninger ved kreatin?
Ja, noen vanlige bivirkninger inkluderer mageproblemer som kvalme, oppkast og diaré. Andre bivirkninger kan inkludere muskelkramper og økt risiko for dehydrering.
 1. Hvor mye går du opp i vekt av kreatin?
Kreatin kan føre til en vektøkning på 1-3 kilo, hovedsakelig på grunn av økt vannretensjon i musklene.
 1. Hva er ulemper med kreatin?
Noen ulemper med kreatin kan være kostnaden, behovet for å ta det regelmessig, og risikoen for falske eller urene produkter på markedet.
 1. Hvor fort ser man resultater av kreatin?
De fleste ser resultater innen 2-4 uker etter at de begynner å ta kreatin, men dette kan variere avhengig av individuelle faktorer som trening og kosthold.

© Fiskja.com 2022 - 2023