Kreps - En Guide til Norsk Delikatesse
00 min
13. apr. 2023
3. nov. 2023
type
status
date
slug
summary
tags
category
icon
password
notion image
Kreps, også kjent som Edelkreps, er en ferskvannskreps som finnes i norske elver og innsjøer. Denne delikatessen er en av Norges mest ettertraktede matvarer, og er kjent for sin smakfulle og saftige kjøtt. I denne artikkelen vil vi gå gjennom alt du trenger å vite om kreps - fra historie og opprinnelse, til fangst, tilberedning, og servering.

Historie og Opprinnelse av Kreps

Kreps har vært en del av norsk matkultur i flere hundre år. Edelkrepsen har en særegen og unik smak som har gjort den populær i både Norge og andre deler av verden. Krepsen ble tidligere fisket i store mengder og ble sett på som en viktig inntektskilde for lokale fiskere.

Fangst av Kreps

Krepsen fanges vanligvis i perioden fra august til oktober. For å fange krepsen brukes det såkalte "krepsenot" som er en type fiskegarn spesielt designet for kreps. Noten består av en rekke teiner som plasseres på bunnen av elven eller innsjøen. Krepsen tiltrekkes av åtet som legges i teinene og vil da kryppe inn i teinene. Fangsten høstes så ved at teinene trekkes opp og krepsen plukkes ut av noten.

Tilberedning av Kreps

Når krepsen er fanget, må den tilberedes på riktig måte for å oppnå den beste smaken. En vanlig måte å tilberede kreps på er å koke den levende i en stor gryte med saltvann og dill. Koketiden vil avhenge av størrelsen på krepsen, men vanligvis vil det ta mellom 6-8 minutter. Etter koking kan krepsen serveres varm eller kald. En annen populær måte å tilberede krepsen på er å grille den over åpen flamme eller steke den i smør og hvitløk.

Servering av Kreps

Kreps kan serveres på en rekke forskjellige måter, og det finnes ingen fasit for hvordan den skal serveres. En vanlig måte å servere kreps på er med nypoteter, rømme og dill. Man kan også servere krepsen med en enkel grønn salat eller med en saus laget av rømme og estragon. Tilbehøret avhenger av personlig smak, men det viktigste er å sørge for at krepsen blir tilberedt på riktig måte og serveres fersk.

Hvordan Oppbevare Kreps

Krepsen bør oppbevares kjølig og fuktig. Den kan oppbevares i en stor bolle med is eller i en kjølig kjeller. Det er viktig å ikke oppbevare krepsen i for lang tid da den vil miste sin ferskhet og smak.
notion image

Fryse Kreps

Kreps kan også fryses ned for senere bruk. Før frysing bør man koke krepsen og fjerne skallet før den legges i en frysepose eller fryseboks. Frosne kreps kan oppbevares i opptil 6 måneder, men det er viktig å huske at smaken vil forringes etter en stund.

Kreps og Miljø

Kreps er en viktig del av økosystemet i norske elver og innsjøer, og det er viktig å ta vare på denne ressursen. I dag er krepsbestanden truet av sykdom og miljøforurensning. Det er derfor viktig å følge fiskerilovene og begrensningene som gjelder for fangst av kreps.

Oppskrifter med Kreps

Kreps kan brukes i en rekke forskjellige retter, både som hovedrett og som tilbehør. Her er noen enkle oppskrifter med kreps:

Krepscocktail

Ingredienser:
 • 2 dl fersk kreps
 • 1 ss majones
 • 1 ss rømme
 • 1 ss ketchup
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 ss hakket dill
 • Salt og pepper
Fremgangsmåte:
 1. Bland sammen majones, rømme, ketchup, sitronsaft og dill i en bolle.
 1. Tilsett fersk kreps og rør forsiktig sammen.
 1. Smak til med salt og pepper.
 1. Server i små glass med en dillkvast på toppen.

Kreps og Pasta

Ingredienser:
 • 400 g fersk pasta
 • 2 dl fløte
 • 1 dl hvitvin
 • 1 ss smør
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 dl fersk kreps
 • 1 ss hakket persille
 • Salt og pepper
Fremgangsmåte:
 1. Kok pastaen etter anvisning på pakken.
 1. Smelt smøret i en panne og tilsett hvitløk.
 1. Tilsett krepsen og stek i ca. 2 minutter.
 1. Tilsett fløte og hvitvin, og la det koke opp.
 1. Smak til med salt og pepper.
 1. Server pastaen med krepsesausen og hakket persille på toppen.

Konklusjon

Kreps er en delikatesse som har vært en viktig del av norsk matkultur i flere hundre år. Krepsen kan tilberedes på en rekke forskjellige måter, og serveres ofte med nypoteter, rømme og dill. Det er viktig å huske på å fange krepsen på en bærekraftig måte og å ta vare på økosystemet i norske elver og innsjøer. Med enkle oppskrifter kan man lage fantastiske retter med kreps, og imponere gjestene ved middagsbordet.

FAQs

 1. Er det lov å fange kreps hele året?
 • Nei, kreps kan kun fanges i perioden fra 1. august til 31. oktober.
 1. Hvor mange kreps kan man fange?
 • Det er begrensninger på hvor mange kreps man kan fange per person per dag. Dette varierer fra område til område, og det er viktig å sjekke fiskerilovene i sitt eget område.
 1. Hvordan renser man kreps?
 • Krepsen bør kokes i ca. 5 minutter før man fjerner skallet. Deretter fjernes tarmen og gjerne også øyene og andre deler som ikke skal spises.
 1. Hvordan oppbevarer man fersk kreps?
 • Fersk kreps bør oppbevares på is eller i kjøleskapet, og bør spises innen 1-2 dager etter fangst.
 1. Hva slags vin passer til kreps?
 • Kreps kan serveres med både hvit- og rødvin, avhengig av tilberedningsmåte og personlig smak. Hvitvin som Chablis eller Sauvignon Blanc passer godt til kreps, mens en lett og fruktig rødvin som Pinot Noir også kan passe til enkelte retter.

Comments