Makrell - Alt du trenger å vite om denne næringsrike fisken
00 min
13. apr. 2023
3. nov. 2023
type
status
date
slug
summary
tags
category
icon
password
notion image
Makrell i tomat er en av de mest kjente og elskede matrettene i Norge. Med sin rike smak og enkle tilberedning har denne retten holdt seg populær i flere tiår. I denne artikkelen vil vi se nærmere på historien og oppskriften på makrell i tomat, samt hvorfor det er en flott kilde til næringsstoffer og helsefordeler.

Innhold

 • Hva er makrell i tomat?
 • Historien bak makrell i tomat
 • Oppskrift på hjemmelaget makrell i tomat
 • Næringsinnhold og helsefordeler
 • Hvordan servere makrell i tomat
 • Makrell i tomat i Norge og resten av verden
 • Hvor kan man kjøpe makrell i tomat?
 • Vanlige spørsmål om makrell i tomat

Hva er makrell i tomat?

Makrell i tomat er en norsk hermetikkrett som består av makrellfilet i en tomatbasert saus. Makrellen er først kokt og deretter hermetisert sammen med sausen. Denne enkle retten har en fyldig smak og er svært allsidig. Den kan serveres på brødskiver, sammen med poteter og grønnsaker, eller som tilbehør til salater og pasta.

Historien bak makrell i tomat

Makrell i tomat ble første gang produsert i Norge på 1920-tallet av selskapet Stabburet. På denne tiden var hermetikk en populær måte å bevare mat på, og Stabburet så potensialet i å tilby en hermetisk fiskerett. Makrellen var tilgjengelig i store mengder langs norskekysten, og det var derfor et naturlig valg av fisk til å bruke i produktet.
Oppskriften på makrell i tomat har imidlertid endret seg litt siden den første gang ble introdusert. Tidligere inneholdt sausen mye sukker og salt, men nå er det mer fokus på å redusere disse ingrediensene. Dette er fordi makrell i tomat er en populær matrett for både voksne og barn, og mange ønsker å redusere sukker- og saltinntaket sitt.

Oppskrift på hjemmelaget makrell i tomat

Her er en oppskrift på hvordan du kan lage din egen hjemmelagde makrell i tomat:

Ingredienser:

 • 4 makrellfileter
 • 1 boks hermetiske tomater
 • 1 løk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ss tomatpuré
 • 2 ss sukker
 • 1 ss salt
 • 1 ts pepper
 • 1 ts tørket basilikum
 • 1 ts tørket timian
 • 1 ts tørket oregano
notion image

Fremgangsmåte:

 1. Skjær rødløk, gulrot, purreløk og paprika i små biter.
 1. Varm opp olivenolje i en stekepanne over middels varme.
 1. Tilsett grønnsakene og stek dem i ca. 5 minutter, til de er myke.
 1. Tilsett hvitløk og stek i ytterligere 1-2 minutter.
 1. Tilsett tomatpuré og bland godt.
 1. Legg hermetisk makrell i tomat i pannen, og rør forsiktig.
 1. La retten småkoke i ca. 5 minutter, eller til makrellen er varm.
 1. Smak til med salt og pepper etter behov.
 1. Server varmt med ris, poteter eller brød.
Tips: Du kan også legge til andre grønnsaker som er tilgjengelige, for eksempel squash eller selleri, for å gi retten en mer variert smak.

Næringsinnhold og helsefordeler

Makrell i tomat er en næringsrik matrett med mange helsefordeler. Makrellen i seg selv er en god kilde til protein, omega-3-fettsyrer og vitamin D. Tomatene i sausen inneholder antioksidanter og vitamin C. Dette gjør makrell i tomat til en flott matrett for å styrke immunforsvaret, fremme hjertehelsen og forbedre hjernefunksjonen.

Hvordan servere makrell i tomat

Makrell i tomat kan serveres på flere måter. Den kan være enklest på brødskiver med smør, eller den kan serveres som en varmrett med poteter og grønnsaker. Du kan også bruke den som en ingrediens i salater og pasta. Det er ingen grenser for hvordan du kan bruke denne allsidige retten.

Makrell i tomat i Norge og resten av verden

Makrell i tomat er først og fremst en norsk rett, men den har også blitt populær i andre land. Spesielt i land som Sverige, Danmark, Finland og Storbritannia. Det er også mulig å finne denne retten på noen matbutikker i USA og Canada.

Hvor kan man kjøpe makrell i tomat?

Makrell i tomat er tilgjengelig i de fleste matbutikker i Norge. Du kan også kjøpe den på nettet, både i Norge og i andre land. Det er også mulig å lage sin egen hjemmelagde versjon av retten, som kan være enda mer tilfredsstillende.

Vanlige spørsmål om makrell i tomat

Hvor lenge kan jeg oppbevare makrell i tomat?

Hermetisk mat har vanligvis en lang holdbarhet, og makrell i tomat er intet unntak. Så lenge boksen er uåpnet, kan du oppbevare den i mange måneder eller til og med år. Etter at boksen er åpnet, kan du oppbevare den i kjøleskapet i noen dager.

Kan jeg spise makrell i tomat hvis jeg er gravid?

Makrell i tomat er en trygg matrett å spise under graviditeten, så lenge du sørger for at fisken er tilstrekkelig kokt og at du ikke spiser for mye av den.

Kan jeg spise makrell i tomat hvis jeg er allergisk mot fisk?

Hvis du er allergisk mot fisk, bør du unngå å spise makrell i tomat eller andre hermetikkretter som inneholder fisk.

Kan jeg lage min egen versjon av makrell i tomat?

Ja, du kan lage din egen versjon av makrell i tomat ved å følge oppskriften nevnt tidligere i artikkelen og tilpasse den etter din egen smak. Du kan legge til eller trekke fra ingredienser etter ønske og behov. Det kan være en morsom og kreativ måte å lage din egen signaturret på.

Hva kan jeg erstatte makrellen med?

Hvis du ikke liker makrell eller ikke har tilgang til den, kan du erstatte den med annen fet fisk som sild eller laks. Du kan også prøve å bruke kylling eller tofu hvis du foretrekker det.

Konklusjon

Makrell i tomat er en deilig og næringsrik matrett som er populær i Norge og resten av verden. Den er enkel å tilberede og kan serveres på flere måter. Makrellen i seg selv er en god kilde til protein og omega-3-fettsyrer, mens tomatene i sausen inneholder antioksidanter og vitamin C. Denne retten kan hjelpe deg med å styrke immunforsvaret, fremme hjertehelsen og forbedre hjernefunksjonen. Hvis du ikke har prøvd makrell i tomat før, bør du absolutt gi det en sjanse!

Unike FAQs

 1. Hva er forskjellen mellom makrell i tomat og sardiner i olje?
Makrell i tomat og sardiner i olje er begge hermetikkretter som inneholder fisk, men de har forskjellige smaker og konsistenser. Makrellen har en mer intens smak og en fastere tekstur enn sardiner.
 1. Er makrell i tomat en sunn matrett?
Ja, makrell i tomat er en sunn matrett som er rik på protein, omega-3-fettsyrer og vitamin D. Tomatene i sausen inneholder antioksidanter og vitamin C.
 1. Kan jeg spise makrell i tomat hvis jeg er på en diett?
Ja, makrell i tomat kan være en del av en sunn diett på grunn av sin høye næringsverdi. Det er viktig å spise den i moderate mengder som en del av en balansert diett.
 1. Hvorfor er makrell i tomat en populær matrett i Norge?
Makrell i tomat er en populær matrett i Norge på grunn av sin gode smak og næringsverdi, samt sin praktiske hermetiske form. Det er også en tradisjonell rett som har vært en del av norsk matkultur i mange år.
 1. Kan jeg bruke fersk makrell i stedet for hermetisk makrell i tomat?
Ja, du kan bruke fersk makrell i stedet for hermetisk makrell i tomat, men du må lage sausen fra bunnen av og tilsette tomater og andre ingredienser. Dette kan ta litt lenger tid, men det kan også være mer tilfredsstillende å lage din egen versjon av retten.

Comments